"Zanimiv pardoks je v tem, da ko sprejmem sebe, takšnega kot sem, takrat se lahko spremenim."

(Carl Rogers)

Psihoterapija

Spoznavanje sebe in prihajanje v stik z Resničnim, Ljubečim, Živim. Poglej, če je to tudi zate.

Kaj je psihoterapija?

Psihoterapevtski proces se odvija v varnem in zaupnem odnosu med mano in tabo, ki si se odločil/-a za podporo in pomoč na svoji življenjski poti ter si želiš spremembe pri sebi in v svojem življenju.

Več »

Komu je namenjena?

Tvoja življenjska situacija, točno takšna, kot je, in tvoja želja po spremembi, sta tisti, ki sta ključni pri tem, ali je psihoterapija primerna tudi zate.

Več »

Kako poteka?

Po uvodnem razgovoru se v psihoterapevtskem odnosu, ki ga sooblikujeva, ustvari prostor za vse, kar doživljaš in s čimer se soočaš v življenju.

Več »

Cenik in naročanje

Če želiš stopiti v stik z mano in preveriti, kako lahko skupaj najdeva način, ki ti bo pomagal, da boš zaživel/-a bolj polno, ljubeče in zadovoljno, bom vesela tvojega klica ali sporočila.

Več »

Kaj je psihoterapija?

​Psihoterapevtski proces je proces, ki odvija v odnosu med mano in tabo, ki si se odločil/-a za podporo in pomoč na svoji življenjski poti. Gre lahko za podporo pri spoznavanju in raziskovanju sebe ter osebni rasti ali pa podporo pri soočanju s težavami, ki jih prepoznavaš za pomembne in jih želiš razrešiti.

pot

V psihoterapiji ti namenim prostor in čas, ki ga potrebuješ, da lahko v svojem ritmu ozaveščaš, predeluješ in na novo integriraš nefunkcionalne vzorce, ki so se do sedaj v tvojem življenju kazali v obliki različnih stisk, težav v odnosih, neprijetnih občutkov ali telesnih simptomov. Preko kontinuiranih srečanj te sočutno spremljam ter  s pogovorom in drugimi tehnikami usmerjam, da se povežeš s sabo, začutiš svojo avtentično resnico in preko tega ustrezno razrešiš nefunkcionalne vzorce, ki ovirajo tvoje življenje. V odnosu, ki ga zgradiva je dovolj prostora za tvoje želje in potrebe, tako da vedno lahko oblikujeva način dela, ki ti bo ustrezal in te pripeljal do želenih sprememb.

V psihoterapevtskem procesu se z razrešitvijo vzorcev, ki omejujejo tvoje življenje, odpravijo simptomi, neprijetni občutki, spremeni se doživljanje sebe in okolice,  vzpostaviš bolj pristen stik s sabo in z drugimi ter zaživi svobodno in srečno v vsakdanjem življenju.

Moje terapevtsko delo temelji na psihodinamski psihoterapiji, ki je se v preteklosti imenovala globinsko psihološka psihoterapija. Je psihoanalitično utemeljena in telesno usmerjena psihoterapija, zato v svoje delo poleg pogovora in drugih terapevtskih tehnik vključujem tudi delo s telesom.

Stik s telesom je ključnega pomena pri razreševanju težav, s katerimi se soočamo. Telo je baza, zato vse nezavedne dinamike in strukture, iz katerih izvirajo težave, s katerimi se v trenutni življenjski situaciji soočaš, na novo integriramo v telo in telesni spomin. Z ozaveščanjem in predelavo nezavednih vsebin in spreminjanju neustreznih delov strukture osebnosti, ki ti otežujejo življenje v sedanjosti, se želene spremembe integrirajo in ti dajejo občutek celovitosti. Poleg tega kognitivni in čustveni uvidi ter ponotranjenje pozitivne odnosne izkušnje, ki jo gradiva tekom terapevtskih srečanj, pripomorejo k trajnosti sprememb, ki se udejanjajo v vsakdanjem življenju. Krepi se tudi občutek ravnovesja na vseh nivojih - fizičnem, čustvenem, mentalnem in duhovnem

Telesne tehnike so ključnega pomena tudi pri razreševanju zapletov v razvoju osebnosti, ki so nastali v zgodnjem otroštvu (pred tretjim letom starosti). Te zgodnje faze so preverbalne in jih zato z izključno verbalnimi tehnikami ni mogoče tako učinkovito nasloviti in razrešiti. Prav tako telesne tehnike velikokrat omogočajo hitrejši in bolj poln stik s sabo ter s tem hitrejše in učinkovitejše spremembe, saj um z obrambnimi mehanizmi ne otežuje stika z notranjim bistvom človeka v tolikšni meri.

Na vrh ...

"Tvoja vizija bo postala jasna, ko boš pogledal v svoje srce. Kdor gleda navzven sanja, kdor pogleda noter se prebudi"

(Carl G. Jung)

Komu je namenjena?

Tvoja življenjska situacija, točno takšna, kot je, in tvoja želja po spremembi, sta tisti, ki sta ključni pri tem, ali je psihoterapija primerna tudi zate. Ni prav ali narobe, ni primerno ali neprimerno, ni prezgodaj ali prepozno - vedno je lahko pravi trenutek za nov korak, novo odločitev, nov začetek.

Komu lahko psihoterapija pomaga?

Zapisanih je nekaj točk kot smernic pri odločitvi za psihoterapijo. Psihoterapevtski proces ti lahko pomaga pri soočanju:

 • s prekomernim stresom;
 • z nizko samopodobo;
 • z neustreznim izražanjem ali potlačevanjem čustev (jeze, žalosti, strahu, veselja …);
 • s pomanjkanjem motivacije in smisla;
 • z občutki tesnobe in paničnimi napadi;
 • z občutki osamljenosti in nezmožnostjo navezovanja stikov z drugimi;
 • z depresijo;
 • z različnimi odvisnostmi;
 • s telesnimi simptomi, ki nimajo organskega izvora;
 • z nezadovoljstvom s trenutnim življenjem;
 • s težavami v partnerskih ali drugih odnosih;
 • s težavami na delovnem mestu, v šoli;
 • s težavami in stiskami ob življenjskih prehodih.

Psihoterapevtski proces je tudi:

 • pot notranje preobrazbe in rasti;
 • pot učenja, kako v polnosti in neobsojajoče sprejeti vse odtenke življenja – znotraj in zunaj nas;
 • pot odkrivanja talentov in darov, ki so zapisani globoko v nas;
 • pot razvijanja lastnih potencialov, ki so pogosto veliko večji, kot smo si kdaj koli predstavljali;
 • pot spoznavanja notranje resnice in življenja iz avtentične biti;
 • pot notranje ljubezni, ki nas neguje in hrani;
 • in pot ljubezni, ki se želi udejaniti v odnosih z drugimi.

Na vrh ...

Kako poteka?

Prvo srečanje

Prvo srečanje je začetek psihoterapevtskega procesa. Takrat predstaviš motiv, zaradi katerega si se obrnil/-a po pomoč, jaz pa te seznanim z načinom svojega delaokvirnim potekom terapij in dogovorom o sodelovanju in zaupnosti. Skupaj se pogovoriva tudi o drugih zate in za tvoj terapevtskih proces pomembnih stvareh. Po uvodnem srečanju se sam/-a odločiš, ali želiš nadaljevati s psihoterapevtskim procesom ali ne.

Psihoterapevtski proces

Terapevtska srečanja običajno potekajo 1x tedensko (po potrebi tudi 2x) po 50 min v dopoldanskem ali popoldanskem času. Srečanja so prostor, ki je odprt za tvoja doživljanje, čustva, občutke, misli ... Kot terapevtka te sočutno sprejemam in podpiram tvoj individualni proces ter ga z različnimi tehnikami vodim v smer globinske in trajnostne spremembe.

varnem odnosu imaš na voljo prostor in čas, da v svojem ritmu in sebi lasten način (ob)čutitiš svoje teloozavestiš čustva in občutke, ki jih doživljaš ali si jih doživljal/-a v preteklosti. Vse to poglablja pristen stik s sabo in te osredišča v sedanjem trenutku. Z ozaveščanjem, predelavo vzorcev in čustev se namreč preteklost integrira in nas novo občutenje sebe prizemlji v tukaj in zdaj. Posledično se zmanjšajo in odpravijo tudi telesni simptomi.

Skozi terapevtski proces se učiš sprejemanja sebe in si dovoliš občutiti sebe v vseh odtenkih ter tako tudi prevzameš odgovornost za svoje občutke, življenje in prepričanja, ki so z njim povezana.

Vse to širi tvoje zavedanje in poglablja občutek smisla. Sčasoma v sebi občutiš polnejše veselje do življenja in zadovoljstvo s tem, kar je. Poveča se tudi življenjska energija in zmožnost za ustrezno in opolnomočeno soočanje z življenjem v bodoče.

Tehnike, ki jih uporabljam pri svojem delu: pogovor v obliki dialoga, igre vlog, telesne tehnike, fantazijska potovanja, risanje ...

Zaključek terapije

Trajanje terapevtskega procesa se razlikuje od posameznika do posameznika, tako da je nemogoče napovedati, kdaj se bo proces zaključil. Odvisno je od narave in kompleksnosti težav, s katerimi se soočaš ter od tvoje želje in pripravljenosti za intenzivno delo na sebi. Terapije se zaključijo, ko sam/-a to začutiš.

Na vrh ...

"Vsaka kriza vsebuje znotraj sebe seme preobrazbe in rasti."

(Jodie Gale)

Naroči se

Psihoterapevtsko delo opravljam v Ljubljani in Ajdovščini. Če se želiš naročiti na prvo srečanje ali imaš kakšno vprašanje zame, me lahko kontaktiraš prek telefona ali maila ali pa mi pošlješ sporočilo prek obrazca za naročanje na desni. Z veseljem in v najkrajšem možnem času ti bom odgovorila.

Telefon: 040 604 964
E-mail: kristina@drevozivljenja.net

Lokacija: Ljubljana (Jalnova 70) ali Ajdovščina (Gradišče 16)

Cenik

Individualna psihoterapija

50 min: 50 EUR za zaposlene

50 min: 40 EUR za dijake, študente, brezposelne

 

90 min: 90 EUR za zaposlene

90 min: 75 EUR za dijake, študente, brezposelne

Obrazec za naročanje

Za lažji dogovor glede ustreznega termina prosim označi termin, ki ti ustreza.

Najnovejši zapisi o psihoterapiji