Individualna srečanja Notranji otrok

“Stara pot se zarase sama, če vsak dan hodiš po novi.”

​(Alenka Rebula)​

Individualna srečanja


Kaj so individualna srečanja?

Individualna srečanja so prostor, kjer se lahko na sebi lasten način in  svojem ritmu vrneš v stik s svojim notranjim otrokom. Gre za to, da se vrneš v odnos s tistim delom sebe, ki nosi informacije o tvojem zgodnjem čutenju in ki nosi v sebi potencial za življenje iz tvoje edinstvenosti v povezanosti  s sabo, drugimi in svetom.  Pogosto je bil v naših primarnih odnosih ta del nas ranjen, zavrnjen, spregledan, utišan, saj ga drugi niso znali na nam lasten način sprejeti in se nanj odzvati. Bolečino, s tem povezano, rabimo kot odrasli prepoznati in ozavestiti, da jo lahko pozdravimo.

Ključno, da pozdravimo svojega notranjega otroka (svoje čustvene ranjenosti, prizadetosti, bolečine, travme) je, da postanemo iskreni v tem, kar čutimo. Da stopimo v stik z notranjim otrokom, z našimi občutki in pogledamo, kaj rabijo. Postati moramo čuječi, poslušni, ljubeči. Utišati je potrebno vzorce, avtomatske misli, ki kreirajo našo notranjo in zunanjo realnost. In čutiti. Ostati moramo z vsemi občutki, čeprav so bili nekoč prepovedani, neslišani, deležni posmeha, zavrnjeni, označeni kot narobe, napačni,

Srečanja so namenjena temu, da se naučimo ostati z vsem neprijetnim. Kajti bolečina v sebi nosi resnico, v sebi nosi našo energijo – energijo živosti, ustvarjalnosti, radosti. Zavedam se, da priti v stik z vsem neprijetnim – ja, ni prijetno, ni preprosto, včasih tudi ne vemo, kako točno to zgleda in kaj naj bi pomenilo zares čutiti. A tudi to potrebujemo za nekaj časa sprejeti. Ni bližnjic. Gre za vztrajno učenje in sprejemanje novega, drugačnega. Korak za korakom. Zato sva v tem procesu skupaj. Imaš mojo podporo, znanje, razumevanje procesa in predanost, da skupaj in obenem na tebi lasten način to narediva. Ustvarjava prostor za odpiranje sebe, da nastane zopet prostor za vse tisto, kar nas že od nekdaj čaka – občutenje sebe na poln, avtentičen in živ način.

Predvsem tega se kot odrasli potrebujemo naučiti – slišati resnico, ki prihaja od znotraj. Resnico, ki je naša in ni in ne more biti pogojena od zunaj. Temu sledi, da začnemo v skladu z njo ravnati, se odločati, vstopati in graditi odnose, skrbeti zase. Ne gre drugače, če želimo biti zadovoljni, pomirjeni in nenazadnje srečni. Delo z notranjim otrokom – z našimi občutki in čustvi – prinese ‘orodje’, da se učiš čutiti in skrbeti zase vsak dan – sam/a, kjer koli si. Tudi in predvsem v odnosih, zato da postanejo zopet jasni, izpolnjujoči, živi.

Teme, ki se jih tekom srečanj dotaknemo, so različne. Tukaj je naštetih nekaj osnovnih, na katerih lahko tekom srečanj delao:

 • zgodovina mojega notranjega otroka
 • odnos z mamo, odnos z očetom
 • stik s sabo in občutenje svojega prostora
 • občutki in čustva
 • omejujoča prepričanja, nefunkcionalni vzorci in mehanizmi preživetja
 • odnosi s pomembnimi drugimi (partnerjem, otroci, prijatelji, sodelavci, sorodniki …)
 • postavljanje mej
 • komunikacija z drugimi
 • skrb zase in ljubezen do sebe
 • igrivosti, ustvarjalnost, radost
 • moji darovi in potenciali
Kako potekajo?

Individualna srečanja potekajo po dogovoru – glede na tvoje želje in potrebe v določenem trenutku. Na uvodnem pogovoru se pogovoriva o tem, s čim se srečuješ v svojem vsakodnevnem življenju, na čem bi želel/-a delati in se dogovoriva o načinu dela. Število srečanj je odvisno do tvojih želja in globine spremembe, ki jo želiš uresničiti. Običajno se na začetku dogovoriva za okvirno število srečanj, kasneje pa se prilagodiva samemu procesu in tvojim željam. Pokaže se tudi, da je prav stik z notranjim tisti notranji kažipot, ki usmerja način in časovni okvir dela. Delo na sebi je naravni, organski proces, ki ga ne moremo prehitevati, obenem pa ga lahko glede na naše notranje zmožnosti spodbudimo.

Osnovna izhodišča za delo z notranjim otrokom so naslednja:

 • Prepoznavanje in poimenovanje: Pomembno je ozavestiti, kaj se je zgodilo, kaj smo doživeli bolečega, na kakšen način so nas drugi preslišali, se napačno na nas odzvali, kaj vse smo izgubili, katere skrivnosti smo morali v sebi držati, kako smo bili prizadeti, razočarani, kaj vse smo doživljali kot ‘narobe’. Za vse to potrebujemo najti besede, potrebujemo pogosto nezavedne vsebine pripeljati v našo zavest.
 • Doživljanje: Le to, česar se zavedamo, lahko tudi zavestno občutimo in doživimo. S tem, ko si dovolimo čutiti, to, kar čutimo, dopuščamo, da se izražamo vedno bolj avtentično in v skladu s tem, kar je resnično v določenem trenutku. Namesto da otopimo, prekrijemo naše doživljanje ali se od njega oddaljujemo, zaznavamo in čutimo naše notranje dogajanje, stanje. To spreminja in zdravi – resnica sedanjega trenutka in naše čutenje.
 • Izbira: Šele ko v polnosti ob-čutimo naše notranje občutke, vedno bolj dobivamo možnost izbire. Izbire o tem, na kakšen način bomo nekaj doživeli, kaj bomo s svojimi občutki naredili, kako jih izrazili. Enostavno povedano – naše avtomatske odzive zamenjajo zavestni odzivi, v katerih smo v polnosti prisotni. To prinaša občutek svobode in vedno bolj ljubeče izbire do sebe in posledično do drugih. Naučene reakcije izgubljajo svojo moč in intenziteto, na mesto tega pa prihaja mehkoba in jasnost doživljanja.
 • Deljenje: Z roko v roki z doživljanjem gre deljenje občutenega v varnem prostoru odnosa z drugimi+. S tem ko delimo, kar čutimo in doživljamo, ustvarjamo za nas same drugačno okolje, drugačen prostor zunaj nas, v katerem lahko živi naša avtentičnost, naša celovitost. Izberemo namreč okolje in ljudi, ob katerih se počutimo varne, podprte in imamo občutek zaupanja sebi in drugim.

Pri delu uporabljam različne verbalne in neverbalne (telesne, kreativne, meditacijske …) tehnike, ki omogočajo stik in grajenje odnosa z notranjim otrokom, poleg tega pa zdravijo boleče ter znotraj nas odpirajo prostor za spremembo in sprejemanje lepega in dobrega.

Pomembno je zavedanje, da ima vsak od nas v sebi notranjega otroka in vsak od nas z njim vzpostavi svojstven odnos. In to je to. To je tisto, kar nam da uvide, ki jih potrebujemo, razumevanje, po katerem hrepenimo v naši celovitosti in to je tisto, kar nas preko vsakodnevne realnosti (naših telesnih občutkov, čustev, misli) vodi do tega, da izza tega vedno bolj čutimo in živimo tisto čisto, polno veselje, radost in igrivost življenja.

“Jasnost je blagoslov. Obdari te, ko si upaš spoznati karkoli.”

​(Alenka Rebula)​

Naroči se


Če se želiš dogovoriti za prvo srečanje ali imaš kakšno vprašanje zame, me lahko kontaktiraš prek obrazca za naročanje na desni ali prek telefona ali maila. Z veseljem in v najkrajšem možnem času ti bom odgovorila.

Telefon: 040 604 964
E-mail: kristina@drevozivljenja.net
Lokacija: Ljubljana (Jalnova 70), možnost je tudi online srečanj

Cenik


50 min: 70 EUR  za zaposlene
50 min: 55 EUR  za študente, brezposelne

90 min: 120 EUR za zaposlene
90 min: 95 EUR za študente, brezposelne

Obrazec za naročanje

Fill out this field
Vnesite veljaven e-naslov.
Lokacija
Select an option
Termin
Za lažji dogovor glede termina prosim označi termin, ki ti ustreza.
Select an option
Fill out this field