Podpora ob smrti in žalovanju

“Noben dan ni enak drugemu in vsako jutro ima svoj posebni čudež, svoj čarobni trenutek, v katerem ponikajo stara stvarstva in se rojevajo nove zvezde.”

​(Paolo Coehlo)​

Podpora ob smrti in žalovanju


Za srečanje s smrtjo in žalovanjem je potreben varen prostor, potreben je čas in potreben/a si ti, ki si upaš pogledati vase in čutiti. Srečanje s smrtjo je srečanje z življenjem v najresničnejšem pomenu.

Razmišljanje o smrti ali soočenje z njo na takšen ali drugačen način mehča našo dušo, odpira srce, da zmore čutiti v polnosti življenje takšno, kot je in neguje naše telo, da zmore živeti kljub naporom, bolečini, strahu in ostajati pretočno za življenje. Smrt nas odpira, da lahko od življenje sprejmemo več.

Soočenje s težko boleznijo pri sebi ali bližnjih pogosto ni nekaj, na kar bi bili pripravljeni. Je šok, je porušenje sveta, v katerem smo živeli. Je čas, ko se nam v glavi odpre na tisoče vprašanj, na katere nimamo odgovora, morda nas že vprašanja sama prestrašijo in o njih ne želimo razmišljati. Istočasno v svojem telesu občutimo različne občutke, ki so velikokrat neprijetni. Lahko je to strah, žalost, jeza, krivda, obup, nemoč, razočaranje … karkoli doživljamo je del procesa.

Srečanje s smrtjo in zavedanjem, da lahko umremo, z vedenjem, da bomo umrli ali občutenjem, da nekdo od naših bližnjih umira ali pa da je umrl, je intenziven proces srečevanja s sabo. Tudi z vsem tistim, čemur bi se najraje izognili. Potrebno je dovolj časa in varen prostor, da se lahko srečamo s sabo in vsem, kar se pojavi in doživljamo ter pustimo procesu, da se zgodi. V tem času je pomembno in dragoceno, da poskrbimo zase najboljše možno, kar lahko.

Nudim čustveno pripravo na smrt za vse, ki se soočate s težko boleznijo ali pa je v procesu umiranja nekdo od vaših bližnjih. Spremljam tudi tiste, ki ste izgubili bližnjega in čutite, da bi v procesu žalovanja želeli imeti prostor, da se z izgubo srečate in o njej govorite. Poleg tega pa pripravljam tudi delavnice za vse, ki vas teme povezane s smrtjo in življenjem, nagovarjajo in si želite dopustiti, da vas preobrazijo.

Zapisi o smrti in žalovanju


Vstop v svetišče

Ko sem vstopila in obsedela v tišini ob pogledu nanjo, sem obstala. Nekaj znotraj mene je obnemelo. Hkrati pa sem zaznala, kako postajam rahlo nemirna ob misli, da bi nekaj…
Beri dalje

Smrt je lepa – tako kot življenje

Ob smrti ti je podarjeno vse.  Še zadnjič. Če želiš vzeti. Zame je bilo umiranje in smrt mame eden najlepših dogodkov mojega življenja. Zakaj? To je bila ena največjih nenačrtovanih…
Beri dalje

Smrt – zadnje darilo Življenja

Klic telefona in srca Bil je dan, ko je zgodaj zjutraj zazvonil tatov telefon. Vedela sem – bil je klic iz bolnišnice. Nerazločne besede na drugi strani stanovanja. Ampak vedela…
Beri dalje

Mamino darilo

Osem mesecev nazaj se je poslovila. V zadnjih trenutkih nam je dala še zadnje darilo. Tako sem ga poimenovala. Zame je bilo to darilo. Preprosto darilo, ampak polno pomena. Darilo,…
Beri dalje