Čustvena priprava na smrt

“Čudež življenja resnično doumemo šele tedaj, ko dopustimo, da se zgodi nepričakovano.”

​(Paolo Coehlo)​

Čustvena priprava na smrt


Sprejeti smrt kot del življenja – kako? Je to sploh nekaj, o čemer je vredno razmišljati? Kako pogosto v najranljivejših trenutkih življenja, ki so zaznamovani z bližino smrti preživeti, biti, živeti?

Soočenje s težko boleznijo pri sebi ali bližnjih pogosto ni nekaj, na kar bi bili pripravljeni. Je šok, je porušenje sveta, v katerem smo živeli. Je čas, ko se nam v glavi odpre na tisoče vprašanj, na katere nimamo odgovora, morda nas že vprašanja sama prestrašijo in o njih ne želimo razmišljati. Istočasno v svojem telesu občutimo različne občutke, ki so velikokrat neprijetni. Lahko je to strah, žalost, jeza, krivda, obup, nemoč, razočaranje … karkoli doživljamo je del procesa.

Soočenje s smrtjo in zavedanjem, da lahko umremo ali z vedenjem, da bomo umrli, je intenziven proces srečevanja s sabo, tudi s tistim, čemur bi se najraje izognili. Srečamo se z našimi neizživetim željam, neuresničenimi potrebami in hrepenenji, nerazčiščenimi odnosi, vsakodnevnimi težavami, ki jih odrivamo na strani, s podobami o nas, ki so lažne in so služile, da smo v družbi preživeli. Sprašujemo se o ne-smislu, o življenju, o sebi, o drugih, o ljubezni, o bolečini. In boli nas lahko tudi fizično telo, ki v procesu morebitnega zdravljenja prestaja intenzivne notranje procese. Potrebno je dovolj časa in varen prostor, da se lahko srečamo s sabo in vsem, kar se pojavi in doživljamo ter pustimo procesu, da se zgodi. V tem času je pomembno in dragoceno, da poskrbimo zase najboljše možno, kar lahko.

Ker sta smrt in pogovor o njej pogosto izvzeta iz vsakodnevnega življenja, je pogosto težko zares čutiti vse, kar srečanje z minljivostjo prinaša. Večkrat lahko začutimo, da o tem nimamo prostora govoriti, da marsikoga s pogovorom o tem ne želimo obremenjevati ali pa znotraj sebe začutimo različne prepreke, ki nam ne pustijo, da bi se v polnosti soočili s tem, kar se nam dogaja. Vzeti si to, kar potrebujemo in si omogočiti prostor, da to, kar čutimo, tudi izrazimo, nam daje možnost, da vstopimo v občutenje miru, zaupanja, hvaležnosti … Vsega tistega, kar gre z roko v roki s smrtjo in umiranjem – gre za odpiranje polnemu in resničnemu življenju.

Kako poteka?

Gre za 12 tematskih dvournih srečanj, na katerih se posvetimo temam, povezanim z življenjem, umiranjem in smrtjo. Časa je dovolj, da v tvojem ritmu in na tebi lasten način odpiramo vse zate pomembno. Zato je možnost, da pogovor tudi spontano prilagajava temu, kar se tekom srečanj za bistveno in zate dragoceno. Uvodno srečanje je namenjeno temu, da se spoznava, da mi poveš o tem, kar se ti dogaja, o svojih željah, pričakovanjih, potrebah in se dogovoriva o načinu najinega dela in poteku srečanj. Nato se sam/a odločiš, ali je to zate. Na nadaljnjih srečanjih preko pogovora in, ko se pokaže za smiselno, kreativnih in telesnih tehnik odpirava, raziskujeva ter zdraviva teme, povezane s smrtjo in življenjem.

Teme, ki se jim na srečanjih posvetiva:

 • Moja trenutna situacija
 • Moje doživljanje – občutki, čustva, telesne zaznave, bolečine
 • Moj odnos do bolezni in smrti
 • Odnosi z bližnjimi
 • Odnosi z okolico
 • Moje želje in potrebe
 • Spuščanje preteklega, nedokončanega, neizživetega
 • Biti tukaj in zdaj
 • Jaz in moje življenje
 • Tišina in praznina, bližina in ljubezen
 • Darovi minevanja in smrti

Način dela na srečanjih je prilagojen tebi in temu, kar se pokaže tekom srečanj kot smiselno, potrebno in zate dobro. Na vsakem srečanju je priložnost, da se o tvojem doživljanju in željah glede poteka srečanj pogovoriva. Večkrat je naš stik s zavedanjem smrti tisti, ki najboljše možno usmerja naše srečevanje s sabo in delo na sebi. Dovoliti si prisluhniti sebi, iskati in slišati odgovore znotraj sebe je temelj, ki nam omogoči odpiranje življenju in zdravljenje tudi najbolj bolečega.

“Srce, ki se zlomi in odpre, lahko drži v sebi celotno vesolje.”

(Joanna Macy)

Komu je namenjena?

Čustvena priprava na smrt je namenjena vsem, ki se želite z umiranjem in smrtjo bližje srečati in vzpostaviti globlji odnos s sabo in življenjem. Je za vse umirajoče in tudi vse tiste, ki se srečujte z umiranjem vaših bližnjih. Zgodi se lahko:

 • da nimamo podpore, ki bi jo potrebovali, pri naših bližnjih;
 • da želimo določene osebne teme, ki se nam odpirajo, poglobiti;
 • da želimo dati prostor raznolikosti čustev in občutkov;
 • da želimo spustiti bremena preteklosti;
 • se želimo zavestno pripraviti na smrt.

Takrat se lahko obrneš name in skupaj oblikujeva pot, ki te bo podprla. Ni pomembno, ali te je strah ali pa morda oklevaš, ali je to sploh zate. Iskrena želja in klic znotraj tebe, ki te nagovarja, da poskusiš, je dovolj. Za srečanje s sabo ne potrebuješ biti pripravljen/a, močen/a, vedeti karkoli … To, kar si, to je tisto, s čimer delava.

Dogovori se


Če bi želel/a, da se dogovoriva za uvodno srečanje ali imaš vprašanje zame, me lahko pokličeš na 040 604 964 ali pa me kontaktiraš preko maila kristina@drevozivljenja.net ali preko kontaktnega obrazca. Z veseljem in v najkrajšem možnem času ti bom odgovorila.

Cenik


Uvodno srečanje (90 min):  65 EUR
Srečanje (120 min): 90 EUR

Kontaktni obrazec
Fill out this field
Vnesite veljaven e-naslov.
Lokacija
Select an option
Termin
Select an option
Fill out this field