Delavnice

“Če hočete resnično gledati duha smrti, odprite na stežaj srce telesu življenja. Kajti življenje in smrt sta eno, tako kot sta eno reka in ocean.”

​(Kahlil Gibran)

Delavnice


Zavedanje minljivosti in globlje raziskovanje narave življenja in smrti nam pomaga, da zaživimo drugače – polnejše, srečnejše in bolj pomirjeno.

Smrt ne bi smela biti tabu. Kajti smrt ni nekaj, kar bi bilo izvzeto iz življenja. Življenje je cikel – od rojstva do smrti nazaj v Življenje. Prav zato na delavnicah odpiramo vprašanja življenja in smrti. V prostoru, kjer si drug z drugim delimo našo človeškost, si dovolimo odpreti tisto, kar v okoliščinah, ki tega ne podpirajo, skrivamo. Hote ali nehote ostaja med resničnostjo nas samih in temu, kar kažemo navzven razkorak, ki se ga včasih niti ne zavedamo, včasih se nam zdi nepremostljiv, spet drugič ga zapolnimo z nečim, kar ni 100% naše.

V tem vmesnem prostoru se ponavadi srečamo z bolečino. Bolečino, od katere bi najraje zbežali, jo utišali. To je čisto človeški impulz, tako naraven, tako zelo vsem skupen. Zavesten stik z bolečino pa vabi k temu, da ji prisluhnemo. Bolečina nas zbliža – z nami samimi in posledično tudi z drugimi in življenjem. In prav zaradi tega, ker nas smrt sooča z našimi najglobljimi bolečinami, bi jo radi izvzeli iz življenja. Ne glede na vse pa je bolečina še vedno v nas in zavedanje smrti prav tako.

Kar lahko naredimo, je, da prisluhnemo njeni tišini. Da izkričimo krike bolečine. Da objamemo trepete zadnjih zdihljajev. Da vdihnemo lepoto, ki jo smrt prinaša.

Zavedanje minljivosti nas vabi narediti korak v neznano, v temo, v neomejene razsežnosti življenja – življenja, ki ve, da je smrt njegova najboljša zaveznica.

Povabljeni, da na delavnicah skupaj naredimo korak bližje življenju, preko dotikanja minevanja, bolečine in smrti.

Ponujam ti


Opis delavnic je v pripravi.