Psihoterapija za mladostnike

“Nobeno srce ni nikoli trpelo, kadar je šlo za svojimi sanjami.”

​(Paolo Cohelo)​

Psihoterapija za mladostnike


Živeti zadovoljno in polno, biti povezan z ljudmi, ki so mi blizu ter začeti hoditi svojo lastno pot, na kateri uresničujem svoje talente. Psihoterapevtski proces odpira polje možnosti, kjer spustimo iz svojega življenja tisto, kar nas omejuje in bremeni ter se odpremo za to, da sprejmemo sebe ter lepoto in radost življenja.
Kaj je psihoterapija za mladostnike?

Psihoterapija je namenjena mladostnikom med 13. in 19. letom starosti, ki se tekom odraščaja srečajo z različnimi izzivi ali težavami, ki se lahko kažejo na različnih področjih in bi pri tem želeli podporo za ustrezno soočanje z njimi.

Obdobje najstništva je pogosto intenzivno, saj prinaša veliko sprememb, tako v naši zunanjosti kot tudi v našem notranjem zaznavanju in doživljanju sebe in sveta okrog nas. Ker postaja zunanji svet vedno bolj poln pričakovanj, kako naj bi bilo dobro in prav živeti, da bomo živeli srečno in bili sprejeti v okolici, mlad človek to lahko občuti kot notranji pritisk, da je za uspeh in srečo potrebno ustrezati drugim, ustrezati svetu, v katerem živimo.  V najstništvu pa se zelo naravno pojavi v človeku klic po tem, da bi živel sebe, da bi našel svojo pot in polno živel življenje v skladu s tem, kar je. Pojavi se želja po raziskovanju, po spoznavanju novega, po še močnejšem povezoavanu z ljudmi, po spoznavanju sebe in iskanju odgovora na vprašanje Kdo sem? Kaj je življenje?

Bistveno pa je odkriti in sprejeti svojo unikatnost. In ji ustvariti prostor in pot, da se izrazi in najde svoje mesto v svetu. Tudi in predvsem temu na najrazličnejše načine namenjamo prostor v psihoterapevtskem procesu.

Kako poteka?

Če si prepoznal/a željo, da bi želel/a začeti s psihoterapevtskimi srečanji, me ti ali tvoji starši kontaktirate in se dogovorimo za prvo srečanje. Prvo srečanje, na katerega lahko prideš sam/-a ali s svojimi starši, je namenjeno temu, da se spoznamo, da poveš, kaj je tisto, s čimer se soočaš in kaj bi si želel/a od psihoterapevtskega procesa.

Tekom srečanj se preko pogovora in drugih tehnik posvetiva temu, kar želiš razrešiti. Prostor na posmaeznem srečanju je namenjen tebi in vsemu, kar se ti zdi pomembno. Posvetiva se različnim situacijam, ki se ti dogajajo v življenju, tvojemu notranjem doživljanju (mislim, čustvom, telesnim občutkom) in tvojemu odnosu do same/ga sebe. Skupaj najdeva način, ki v najboljši možni meri podpira tvojo individualnost, saj je namen, da se znotraj tebe razvije in ojača dober, zdrav občutek sebe. To je tisto, čemur ponavadi rečemo samozavest ali pa da se dobro počutimo v svoji koži. Kar na srečanjih narediva, te opremi tudi za to, da si kos izzivom in vsakodnevnim obveznostim, s katerimi se boš srečeval/a v prihodnje.

Trajanje terapevtskega procesa se razlikuje od posameznika do posameznika, tako da je nemogoče napovedati, kdaj bova s srečanji zaključila. Odvisno je od narave in kompleksnosti težav, s katerimi se soočaš ter od tvoje želje in pripravljenosti za spremembo. Ključno pa je razumevanje, da tako kot je bilo za oblikovanje določenih težav potreben čas, tako je tudi zanjihovo razrešitev potreben čas. Rešitev za težave in sprememba sta vedno možni, potrebno je le dovolj časa, truda in vztarjnosti, da se to zgodi. Proces zaključiva, ko sam/-a to začutiš. Ob zaključku je dobro, da si vzameva 1 – 3 srečanja za slovo ter ovrednotenje procesa in sprememb, ki so se tekom srečanj zgodile.

Želiš zaživeti boljše in bolj polno?

Komu je namenjena?

Psihoterapija ti lahko pomaga, če:

 • se srečuješ z občutki nerazumljenosti, osamljenosti;
 • imaš težave s koncentracijo, učenjem, uspešnim opravljanjem šolskih obevznosti;
 • se želiš naučiti prepoznavati in ustrezno izražati čustva;
 • želiš okepiti dober občutek sebe in razviti dobro, zdravo samozavest;
 • se soočaš z anksioznostjo in paničnimi napadi;
 • se soočaš z depresijo, občutki brezsmiselnosti življenja;
 • imaš težave v odnosih (s sovrstniki, starši, v šoli …);
 • želiš okrepiti socialno mrežo, razviti veščine navezovanja stikov in grajenja odnosov;
 • se soočaš z motnjami hranjenja;
 • želiš odpraviti težave, ki se kažejo v samopoškodovanem vedenju;
 • želiš pozdraviti posledice travmatičnih dogodkov (spolne zlorabe, stresni dogodki, nesreče …);
 • greš čez proces žalovanja ob izgubi bližnje osebe;
 • želiš razumeti pomembne spremembe, ki se dogajajo v obdobju odraščanja;
 • potrebuješ podporo pri oblikovanju lastne identitete;
 • želiš odkriti svojo poklicno/življenjsko pot.
“Zanimiv paradoks je v tem, da ko sprejmem sebe takšnega, kot sem, takrat se lahko spremenim.”

​(Carl Rogers)​

Naroči se


Psihoterapevtsko delo opravljam v Ljubljani in online. Če se želiš naročiti na prvo srečanje ali imaš kakšno vprašanje zame, me lahko ti ali tvoji starši kontaktirate prek telefona ali maila ali pa mi pošljete sporočilo prek obrazca za naročanje na desni. Z veseljem in v najkrajšem možnem času bom odgovorila.

Telefon: 040 604 964
E-mail: kristina@drevozivljenja.net
Lokacija: Ljubljana (Jalnova 70), možnost je tudi online srečanj

Cenik


50 min: 70 EUR za osnovnošolce in dijake
90 min: 120 EUR za osnovnošolce in dijake

*psihoterapije ne izvajam na napotnico, ampak le samoplačniško.

Obrazec za naročanje

Fill out this field
Vnesite veljaven e-naslov.
Lokacija
Select an option
Termin
Za lažji dogovor glede ustreznega termina prosim označi termin, ki ti ustreza.
Select an option
Fill out this field